sigurd_europan13_nacka

cc

Nature is everything.

Man must change material according to time; construction time, usage time, mutation time, ruin time.
The construction is nature, since it is composed of natural material altered in order to become brick, concrete, glass.
The building is all about, as it is that which can destroy or enhance nature.

The project arises from the silos imprint preser- vation, which become large green areas available to the whole neighborhood.
The buildings come from the contours, becoming a substructure of the landscape. Accesses and parking lots are resolved in the roofs, from which the new zero height of the area: apartments will be accessed from the top down, thus solving the tricky access to the site.

Orientation of the new buildings enables a con- stant visual permeability between the fjord and the city, giving priority to the public area than private spaces. The facades of the buildings they contract and expand, rotate points of view of apartment windows, providing a privileged view of the landscape to the new inhabitants.

aaaaa

aaa

aa

 

LANDSCAPE

Linear buildings come out of the bare rock sett- ling, when plugged directly into contours, when free, in a sloping succession creating a series of channels to the fjord.

After the divestment of Nacka ‘s industrial area, the demolition of the oil tanks and the subsequent reclamation of land, the large circular spaces are reconsidered as green reservoirs.

a

a

b

 

s

vvv

SETTLEMENT

The project includes 21 linear and parallel buildings crossing the reef.
Their growth is interrupted by the imprints of the old silos which divide the linear units in smal- ler buildings fitting to the contour lines. Linear blocks have a length ranging from 30 to 120 me- ters and between 6 and 20 meters high.

Entries are from the cover or the bottom of the building, depending on whether it is in an isolated position or inserted into the rock. Roofs are then put in continuity to the plateau becoming an ex- traordinary belvedere.

On the side dedicated to the day areas, prospects draw an alternation reminding the cutting of a rock, at the same time lets you enlarge the field of view, enabling to hit the natural elements that characterize Nacka Strand.

ddd

PEDESTRIAN PATHS

The pedestrian cycle walkway will be the favourite link to the other settlements on the fjord’s coast. From Nacka, Nacka Strand can be reached on foot or by bike, and access the Nyckelviken reserve or climb to the project area through the new paths that will connect all buildings and services contained by the circular imprints, in a path that aims to become an uninterrup- ted belvedere available to the whole community.

ROAD CARRIAGE AND SPACE FOR PARK

vehicular viability is separated from the pedestrian and cycling ones.
The parking will be positioned on two different levels, depending on the kind of building that will serve: in buildings nested in the cliff, the streets will continue on the roofs, where will be located spaces for parking cars and the entrance lobby to the buildings.

In isolated buildings, in contrast, the parking system is designed at the ground floor.

gggggggg

SERVICES

Each linear block integrates services such as special schools, offices, retail, urban and neighborhood centers. The services are placed in strategic locations strictly related to their function, such as the fire station placed near vehicular access to the site, while kindergartens, co-working spaces, small businesses will be spreaded on each lot.

On the fjord’s shore, a small pier allows public tran- sport by water, this lower area is occupied by an outdo- or pool.
The tub overlooking the banks of the fjord is equipped by solarium, play areas and water sports areas, as well as buildings for accommodation services.

dossier_nacka-7

Berg will be both a neighborhood for residents com- muting to Stockholm and a vacation spot by integra- ting in the landscape the functions of the residence with the sport and leisure facilities, which now does not apply to the Nacka’s agglomerates.

People will be attracted to Bergs by the beauty and tranquility, proximity to services and to the center of Stockholm.

Some key targets regulating this structure: release public spaces from vehicular viability and generally separate them from the walking and cycling one, cre- ating a link to the existing one and continuity within the landscape; to create attractiveness for a territory not to be identified only with the banks of the fjord, to think a settlement through the green and fully em- bedded in the landscape making its inhabitants live closely with the natural environment.

 

[in collaboration with Arch. Nicholas Diddi, Ing. Daniele Gemignani, Arch. Alessandro Barghini, Arch. Riccardo Cosco, Graphic Design Dario Grillotti]